úterý 13. listopadu 2012

TO NEZNÁTE JEŽKY, KTEŘÍ CHODÍ PĚŠKY

Je to už déle než měsíc, co jsme se v keramice zaměřili na ježky. Kromě toho, že na zádech údajně nosí jablíčka, hruštičky a houby, toho o nich moc nevím. Ale mám je spojené hlavně s podzimem a spadaným listím. A tak jsme si vyrobili obrázek, na kterém je ježeček v podzimním listí.


Na vyváletý plát jsme si položili listy žilkováním dolů a zlehka jsme je přejeli válečkem. Potom jsme celý plát orámovali kuličkami a položili jsme na něj vyříznutého ježečka. Bodlinky jsme mu nabarvili engobou - teď je okrová, po vypálení bude hnědá a jmenuje se červená. Pro děti je to dost složité na pochopení, ale už se mi naučily důvěřovat a tak prostě malují tím, co jim dám do ruky. No a z plátu červenice jsme si vykrájeli dubové, lipové a javorové listy a rozházeli jsme je okolo ježečků. Nic jsme šlikrem nelepili, protože po vypálení budeme ještě celou plochu obrázku barvit.
Protože jsme se k vypálení dlouho nedostali a děti už  potřebovaly nést domů nějaký hotový výrobek, trošičku jsme to uspíšili. Ježčí obrázky jsem vypálila rovnou na ostro a potom jsme na ně s dětmi vzali akrylové barvy.

Za pomoci vlhkého klůcku jsme celou plochu obrázku natónovali do krásných barev podzimu - žluté, oranžové, červené, zelené a trošičku i hnědé, okolní kuličky jsme nabarvili do odstínů zelené a ježečka jsme natřeli rozpuštěným včelím voskem. Potom jsme ježka a listy z červenice přilepili tavnou pistolí.
No, a vzpomínka na sluncem prozářený, voňavý podzim je hotová. Stačí už si ji jen pověsit na zeď a pohledem na ty barvy se kochat až do jara. Protože zima je za dveřmi a její barvy jsou bílá, modrá a stříbrná. A v keramice mi nastává čas vánoc a andělů. Už se těším.







Žádné komentáře:

Okomentovat